Bier kan van tijd tot tijd iemands slechtste dag redden. De Brasserie d'Orval bewijst dat bier zelfs een hele abdij kan redden. Na de verschrikkingen van de Franse Revolutie en de politieke onrust die daaraan voorafging, werd het klooster van Orval volledig verwoest. Om voort te bouwen op ruim 900 jaar geschiedenis werd in 1936 besloten de abdij te herbouwen. Voor de wederopbouw van de oude kloostermuren waren enorme bedragen nodig, die verdiend werden door snel een eigen brouwerij op te richten.

Bier met onderscheiding

Bier en monniken hebben samen een lange geschiedenis, dus de oprichting van een kloosterbrouwerij lag niet ver weg. Naast het heerlijke gerstensap wordt er vandaag de dag nog steeds kaas geproduceerd. De trappistenmonniken, waartoe Oval Abbey behoort, hebben een lange traditie op het gebied van brouwen en kaasmaken. Naast contemplatief werk met God en intensief gebed, dient handwerk in de productie en de landbouw voor fysiek evenwicht en verschaft het ook financiële middelen, waarvan de meeste aan liefdadigheidsdoeleinden worden besteed. Dit laatste is voor Brasserie d'Orval van enorm belang, want om het zegel “Trappistenbier” te mogen dragen moet aan drie criteria worden voldaan. Naast het doneren van de opbrengst aan maatschappelijke doelen moet het bier ook gebrouwen worden in een echt trappistenklooster. Bovendien moet het beheer van de brouwerij door monniken worden uitgeoefend. Alleen als alle drie de aspecten van toepassing zijn, geldt het bier als trappistenbier; een buitengewone eer die slechts aan een paar brouwerijen wereldwijd wordt toegekend.

(Niet) een Pappenheimer voor Orval

Om de grote sommen geld bijeen te brengen die nodig zijn om de abdij te redden, moest er een heel bijzonder bier gebrouwen worden. Het voortreffelijke bier van Brasserie d'Orval gaat terug op een recept van meesterbrouwer Pappenheimer, die helemaal geen Pappenheimer was en veel wist van het brouwvak. Net als alle andere brouwers van Brasserie d'Orval was hij een leek en werd hij door de monniken ingehuurd om het klooster te redden met meesterlijke bieren als Orval . Tot op de dag van vandaag wordt het bier gebrouwen volgens het recept van Pappenheimer. Geen wonder, want hij kenmerkt zich door zijn heerlijk ronde, heerlijk bittere smaak. Dankzij het hoge gistingsproces en de lange rijpingstijd ontwikkelt het bier complexe aroma’s die tegelijkertijd fruitig en hoppig-bitter zijn.

Een bijzonder bier met een heel bijzonder verhaal!

Artikelnr. Product Container Prijs

12015002

trappist glas

Brasserie d’Orval

1 St. - € 5,09 / St.

€ 5,09
-

Te populair

12015001

orval

Brasserie d’Orval

0,33 L Flasche - € 14,85 / LTR

€ 4,90
MEHRWEG

Te populair