DOUGALLS

Wat mist een Brit als hij naar Spanje verhuist? Zijn geliefde bier! Andrew Dougall heeft dit uit de eerste hand ervaren en van de nood een deugd gemaakt.

Een hophead in bierballingschap

Het begon allemaal met Andrew Dougall. In zijn geboorteland Richmond genoot de Brit van de eerste pinten van zijn leven en werd hij verliefd op het magische drankje gemaakt van hop en mout. Het merendeel van de bieren in de cafés kwam van lokale brouwerijen, die hun bier volgens oude tradities en in sommige gevallen al eeuwenlang produceerden. Andrew kwam voor het eerst in aanraking met Amerikaanse hop in de jaren 90: de brouwstukken van Samuel Adams, de Breckenridge Brewery en de Redhook Brewery lieten hem kennismaken met de fijne kunst van het brouwen met aromatische hopvariëteiten. Andrew ontwikkelde een kleine voorkeur voor hoppige bieren. Toen hij met zijn gezin naar Liérganes in Spanje verhuisde, was hij aanvankelijk opgetogen over het prachtige weer, de vriendelijke mensen en de goede keuken van zijn nieuwe huis. Het enige nadeel was het Spaanse bier. In plaats van sterk en hoppig waren de lokale creaties lichtvoetig en iets te waterig naar Andrews smaak. Om geen dorst te krijgen, begon Andrew zijn eigen gerstensap te brouwen. Het zou echter nog een paar jaar duren voordat hij een eigen brouwerij had.

Bierige recycling

Na bijna tien jaar alleen voor zichzelf en zijn vrienden te hebben gebrouwen, besloot Andrew aan de slag te gaan. Hij kocht een vierdehands brouwsysteem in Engeland, verscheepte het naar Spanje en opende zijn bedrijf in 2006. Hij ging naar de markt met een kernassortiment van drie verschillende brouwproducten. Twee jaar later ontmoette hij Kike en Anna, die net vanuit Barcelona hierheen waren verhuisd. De drie konden het meteen goed met elkaar vinden en besloten in de toekomst samen te werken. Vanaf dat moment ging het gestaag bergopwaarts: in 2011 huurde het team een grotere hal, in 2014 kwam er een automatisch vulsysteem bij, in 2018 openden ze een laboratorium en in 2019 konden ze dankzij een financiële injectie via crowdfunding. Het bier van DouGall is een mix van Engelse klassiekers en moderne ambachtelijke bieren. Om de toekomst van hun brouwerij en die van de wereld een stukje beter te maken, heeft het bedrijf een uitgekiend milieuconcept ontwikkeld. Het bostel, een afvalproduct van het brouwproces, wordt gebruikt om het lokale vee te voeden. Meststof voor salade wordt gemaakt van het residu dat overblijft van de hop en de resterende gist wordt naar een kaasfabriek gestuurd. Het terugbrengen van afvalproducten in de kringloop vermindert de hoeveelheid afval enorm en zorgt ervoor dat recyclebare materialen niet zomaar worden weggegooid.


Bij ons verkrijgbaar

(0)
€ 6,50
EINWEG 0,44 L DOSE - € 14,77 / LTR
Te populair
1 Resultaten
374__maf__Dougalls+Logo

CERVEZAS ARTESANALES DE CANTABRIA SL
Bo. la Vega, 51
, 39722 Liérganes, Cantabria

Spanien ES

WEB@DOUGALLS.ES

http://www.dougalls.es

Ontdek andere brouwerijen.