Naparbier

Als je uit Duitsland komt, is de lokale biercultuur niets bijzonders. We kennen biertuinen, herbergen en tavernes en het verbaast ons niet dat het jaar doorspekt is met bierevenementen zoals bockbiertappen, kerkwijdingen en andere festivals. In sommige regio's van Duitsland heeft bijna elk dorp zijn eigen brouwerij en de selectie handgemaakte, nuchtere en traditionele bieren is bijna eindeloos. Wat voor ons normaal lijkt, is voor mensen uit andere landen een kleine sensatie. Juan Roríguez, oprichter van Naparbier uit Spanje, was verbaasd toen hij de rijke diversiteit en biercultuur van Duitsland ontdekte en voelde zich zo geïnspireerd dat hij begon met brouwen en uiteindelijk zijn eigen brouwerij oprichtte.

Een bieruitweg uit de crisis

Voordat Juan hoofd werd van zijn eigen brouwerij, brouwde hij al bier. Thuis in zijn keuken experimenteerde de bierliefhebber en kookte hij samen met zijn vriend en collega Alex Schmidt een of twee heerlijke brouwsels. Omdat Juan familie in Duitsland heeft, bezocht hij het land keer op keer en werd hij verliefd op het bierlandschap daar. Toen hij midden in de economische crisis zijn baan verloor, was het plan duidelijk: samen met collega’s die eveneens ontslagen werden, richtte Juan in 2009 zijn label Naparbier op. Er waren toen nauwelijks brouwerijen in de omgeving van Pamplona, dus de verkoop kwam redelijk goed op gang. Met de hulp van enkele grote namen in de ambachtelijke biersector probeert Naparbier wereldwijd naam te maken.

Elk begin is moeilijk

Ondanks alle hulp en de schaarse brouwerijdichtheid in Spanje was het begin geen sinecure: het budget was uiterst beperkt en de zoektocht naar machines, brouwpannen, grondstoffen, etc. bleek moeilijker dan verwacht. Sommige dingen moesten vanuit Duitsland worden verzonden en ook de strijd met de autoriteiten was niet eenvoudig. Het zou acht maanden duren voordat Naparbier alle vergunningen en uitrusting bij elkaar had. En zelfs dan bereikten de brouwers af en toe hun grenzen. De mondiale concurrentie was hevig en de Spaanse biermarkt was ingewikkeld. Niettemin bleef het Naparbier-team aan de bal en vocht zich een weg naar de top met uitmuntende bieren, doorzettingsvermogen en een grote passie voor goed bier. De bierrecensiesite ratebeer.com heeft de brouwerij meerdere malen uitgeroepen tot de beste brouwerij van Spanje en Juan heeft nu brouwersvrienden over de hele wereld met wie hij samenwerkt. De onderlinge uitwisseling van ervaringen, recepten en ingrediënten is een belangrijk onderdeel van de craftbiercultuur en helpt vooral kleine, jonge brouwerijen om voet aan de grond te krijgen in de scene. Vandaag is Naparbier opgericht en kunnen wij u hier de heerlijke bieren van Juan en zijn team aanbieden.


Bij ons verkrijgbaar

Braufrisch
Untappd: 4,06
(1)
€ 7,90
EINWEG 0,44 L DOSE - € 17,95 / LTR
Te populair
Braufrisch
Untappd: 3,97
(1)
€ 7,50
EINWEG 0,44 L DOSE - € 17,05 / LTR
Te populair
Braufrisch
Untappd: 3,9
(2)
€ 6,50
EINWEG 0,44 L DOSE - € 14,77 / LTR
Te populair
Braufrisch
Untappd: 4,05
(1)
€ 6,90
EINWEG 0,44 L DOSE - € 15,68 / LTR
Te populair
Braufrisch
Ale
(1)
€ 6,50
EINWEG 0,44 L DOSE - € 14,77 / LTR
Te populair
5 Resultaten
368__maf__naparbier_small

Naparbier S.L.
Poligono Talluntxe Calle B nº 41
31110 Noain

Spanien ES

naparbier@naparbier.com

http://www.naparbier.com

Ontdek andere brouwerijen.