Het brouwproces is een complex en uit meerdere stappen bestaand proces waarbij bier wordt gemaakt van water, mout, hop en gist. De eerste stap is het maken van een puree van water en gemalen mout. Het zetmeel in het graan wordt omgezet in suiker, die de gist later gebruikt als basis voor zijn werk. Een afvalproduct uit deze fase is bostel, dat gerecycled kan worden als veevoer of als ingrediënt in brood. Het afgewerkte wort wordt vervolgens in de wortketel gevoerd, waar de hop een rol speelt. Dit geeft het bier zijn typische bitterheid en geeft de drank de fijnste aroma’s en geuren. Na het koken wordt de hete wort gekoeld en naar een gistingstank gestuurd waar het met gist wordt toegevoegd. Tijdens de gisting breekt de gist de suiker af en produceert alcohol en kooldioxide. Na de gisting wordt het bier gebotteld of op vat gezet en opgeslagen om te rijpen. Afhankelijk van de bierstijl kan dit rijpingsproces enkele weken of zelfs maanden duren.
Als bierliefhebber is het fijn om een overzicht te hebben van hoe jouw favoriete drankje daadwerkelijk wordt gemaakt. Het hele proces staat duidelijk op onze cadeaubon weergegeven: perfect voor alle bierliefhebbers die precies willen weten wat het is!