De kunst van foodpairing is net zo divers als de verscheidenheid aan bier zelf: de juiste pairing kan de smaakbeleving naar een nieuw niveau tillen.
Een lichte, lichte pils is bijvoorbeeld ideaal bij eenvoudige gevogelte- of visgerechten. De slanke body en de balans tussen hop- en moutsmaken passen goed bij lichte vleesgerechten. Hier geldt de basisregel: vogels van een veertje houden van mixen.
Aan de andere kant kunnen bieren met een sterke hopbitterheid, zoals een India Pale Ale (IPA), goed harmoniëren met pittige gerechten zoals curries of vette hapjes. De kruidigheid wordt afgerond door de bitterheid en de typisch koolzuurhoudende bieren verzachten het mondgevoel veroorzaakt door de vette gerechten.
Witbier , met zijn gistachtige fruitigheid en lichte zuurgraad, past uitstekend bij salades en visgerechten.
Voor liefhebbers van stevige gerechten is een stevig donker bier zoals een stout of porter ideaal. De geroosterde aroma's van het bier complementeren perfect de krachtige smaak van biefstuk, geroosterd vlees of een stevige stoofpot.
Zure bieren zoals Berliner Weisse of Gose kunnen worden gecombineerd met zoute snacks zoals pretzels, geitenkaas of ingelegde groenten.
Uiteindelijk zijn dit echter slechts richtlijnen en wordt het experimenteren met verschillende combinaties aanbevolen, vooral voor beginners.