Het woord “jopen” komt uit het Nederlandse Haarlem en werd vroeger gebruikt voor biervaten met een inhoud van 112 liter. Deze grote schepen werden gebruikt om gerstenap van de ene oever van het Spaarne naar de andere te vervoeren. Tegenwoordig worden er bruggen gebruikt en zit het bier meestal in flessen of roestvrijstalen tanks, maar er staat een monument aan de goede oude tijd: de Jopenbrouwerij.
Voordat de brouwerij überhaupt werd opgericht, werd er al begonnen met het werken aan het assortiment. De Stichting Haarlems Biergenootschap is in 1992 opgericht ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad Haarlem om klassieke bierrecepten uit het Haarlemse verleden op te sporen en beschikbaar te maken voor de moderne biermarkt. In het stadsarchief van Haarlem zijn twee recepten gevonden. Eén dateert uit 1407, heette Koyt en is een zogenaamd Grutbier. Voordat de Beierse Zuiverheidswet het gebruik van alle grondstoffen behalve gist, hop, water en mout verbood, brachten mensen hun bier op smaak met allerlei verschillende kruiden. De kruidenmengsels konden allerlei soorten planten bevatten; vaak werd gebruik gemaakt van aromatische wilde planten zoals rozemarijn, salie, tijm, jeneverbes, duizendblad of heide. Het Grutbier van de stad Haarlem bevatte onder meer mirte. Het andere traditionele recept was een heel vroeg brouwsel met hop. Brouwerij Jopen werd opgericht in 1996 en nam het werk van de Stichting Haarlems Biergenootschap over door de eeuwenoude recepten tot in detail te brouwen. Aanvankelijk gebeurde het brouwen volgens de koekoeksmethode, wat inhield dat Jopen ruimte huurde van gevestigde brouwerijen en volgens hun systeem brouwde. Pas in 2012 betrok het bedrijf een eigen brouwerij in de voormalige Sint-Jacobskerk in Haarlem. Er werd een modern brouwsysteem geïnstalleerd en er werden ook een café en een restaurant gebouwd. Vier jaar later werd een nieuwe locatie geopend om aan de groeiende vraag te voldoen.
De afgelopen dertig jaar is het assortiment van de brouwerij uitgebreid en in een modern jasje gestoken. Een reeks ambachtelijke bieren bevolken de selectie en vertegenwoordigen op prachtige wijze het repertoire van de meesterbrouwers. De brouwerij heeft geen vast motto, maar voelt zich geïnspireerd door het woord ‘open’. Het team staat open voor nieuwe stijlen, bijzondere smaken en onconventionele grondstoffen. Afwisseling is aan de orde van de dag en je laat je leiden door je nieuwsgierigheid en zin om dingen uit te proberen. Ambachtelijk bier is een breed terrein dat brouwers maar al te graag verkennen. Wij profiteren van hun enthousiasme om te experimenteren en zijn benieuwd waar de jongens en meisjes uit Haarlem nu mee komen!