Keizerlijke Stout

storage/pages/banner/1700557580Imperial Stout Banner Landingpage (8bit).webp

Veel bierdrinkers beschouwen Imperial Stout als een jonge bierstijl die de afgelopen 25 jaar is ontstaan als onderdeel van de ambachtelijke bierbeweging. Dat komt vooral doordat talloze ambachtelijke brouwers een imperial stout in hun assortiment hebben en de Engelse bierstijl voorheen weinig aandacht kreeg.

Een bier met traditie

In tegenstelling tot deze populaire misvatting bestaat Imperial Stout al enkele eeuwen. De sterke bierstijl is terug te voeren op de porter uit de 18e eeuw. De traditionele Porterbierstijl wordt gebrouwen met hoge gisting en bevat veel mout, wat niet alleen verantwoordelijk is voor de prachtige donkere kleur, maar ook voor het fijne gebrande moutkarakter. De portier is ontwikkeld om de Engelse havenarbeiders de koude en vaak natte Britse winter door te loodsen en hen te voorzien van de nodige stof voor het zware, fysieke werk. Dankzij het hogere alcoholgehalte verwarmt Porter lichaam en geest en brengt u zelfs bij constante regen en duisternis in een goed humeur. De zachte smaak zorgt ervoor dat het bier soepel en smaakvol door je keel vloeit. Een porter wordt een stout als er ongemoute granen worden gebruikt in plaats van gemoute granen. Een graansoort die vaak voor stout wordt gebruikt, is haver: gemalen en gebrouwen zorgt het voor een fijne smaak en een onvergelijkbaar fluweelzacht, romig mondgevoel. Ook hebben de meeste stouts een hoger stamwortgehalte en extra alcohol.

Van havenarbeider tot tsarina

De Imperial Stout kreeg de bijnaam “Imperial” toen het bier naar Rusland werd verscheept. Volgens de legende werd er een brouwsel gebrouwen en als geschenk aangeboden aan de Russische keizerin Catharina de Grote. Om de kwaliteit en smaak van het bier gedurende de lange duur van de scheepsreis te behouden, werd een grotere hoeveelheid hop aan de stout toegevoegd en werd het alcoholgehalte verhoogd. Dit betekende dat het bier enkele weken of zelfs maanden veilig kon worden bewaard zonder zijn aroma te verliezen. De tsarina hield blijkbaar zo van de biercreatie dat de Imperial Stout het hofbier van Catharina de Grote werd. De bierstijl was een tijdje erg populair, maar raakte daarna in de vergetelheid - totdat de ambachtelijke bierbeweging voor een renaissance zorgde. Tegenwoordig is de biermarkt rijk aan verfijnde keizerlijke stouts, die het deskundige gehemelte verwennen met een verscheidenheid aan mouttonen en intense aroma's. Het complexe bier verschijnt in een ondoorzichtige, rijkelijk donkere gedaante en wordt meestal bekroond met een kleine hoeveelheid hazelnootbruin schuim. De aroma’s ontwikkelen zich het beste als het bier gedronken wordt bij een temperatuur van 10 tot 12 graden.

De Imperial Stout smaakt naar sterke mout, gekonfijt fruit, smeltende chocolade, romige karamel, vers gebrande koffiebonen, winterkruiden, in rum gepekelde rozijnen, gedroogd fruit en zoethout en is de juiste keuze voor liefhebbers van intense bieren met een gebrand karakter en donkere aroma’s.


;