Liefhebbers van goede wijnen waarderen rum uit Jamaica vanwege het fijne aroma. De uiteenlopende smaaknuances ontstaan doordat de rum jarenlang in houten vaten is bewaard. Hierbij geldt de vuistregel: hoe langer de rijping, hoe aromatischer de rum. Maar daarbij wint niet alleen de fijne drank aan smaak, ook het houten vat krijgt zijn aandeel aan aroma.
Brouwerijen profiteren al geruime tijd van dit effect en gebruiken de eikenhouten vaten met rum, bourbon, wijn en whisky om hun bieren te verfijnen.
Ook brouwerij Kundmüller uit Weiher gebruikt de zeer aromatische houten vaten om hun bieren te laten rijpen. Een bijzondere specialiteit onder hun vatgerijpte bieren is hun Doppelbock, die werd opgeslagen in Jamaicaanse rumvaten. In tien jaar tijd kregen de vaten hun unieke karakter, dat ze nu doorgeven aan het bier.
De Doppelbock met een rumkick vloeit in een heerlijk rijke amberkleur in het glas en wordt bekroond door een wit, luchtig schuim. In de neus presenteert de bock zich als delicaat kruidig: edele vanille ontmoet versgemalen nootmuskaat. De initiële smaak onthult een volumineuze body met volle aroma’s. Aangenaam zoete tonen van romige karamel en cacao strelen het gehemelte, een vleugje hout en de delicate kruiden van vanille en nootmuskaat ronden het aromatische spel af. In de afdronk vermengt de hop zich met ons en geeft de moutintensieve bock een fijne bitterheid.
Water, gerstemout , hop, gist