Eisbock is een subcategorie van het klassieke bockbier en komt, als je de in Franken voorkomende legende mag geloven, voort uit toeval. Er is een populair verhaal dat een brouwersleerling de opdracht kreeg enkele vaten schoon te maken. Omdat het een bijzonder koude nacht zou worden, moest de stagiair het bockbier van de binnenplaats naar de warme kelder brengen. Biervaten zijn groot en zwaar, dus besloot de jongeman de taak uit te stellen tot de volgende dag en er een einde aan te maken. De volgende ochtend ontdekte de meesterbrouwer tot zijn schrik dat het bier in de vaten een nacht bevroren was geweest. Om de luie leerling een lesje te leren en toekomstige misstappen te voorkomen, besloot de brouwer dat de zorgeloze boer een paar stevige slokjes van het zogenaamd bedorven bier moest nemen. De leerling deed wat hem werd opgedragen. Het bier was echter niet slecht geworden: het vriesproces had het watergehalte in het bier verminderd en een sterkere essentie van de bock gecreëerd.
Tot op de dag van vandaag wordt bier opzettelijk ingevroren om precies dit effect te bereiken.
Hiervoor gebruikt brouwerij Rittmayer haar heerlijk uitgebalanceerde Aischbuffel om deze verder te verfijnen met behulp van kou. Het eindresultaat is een voortreffelijk bier voor bijzondere momenten.