Als we aan de koudere helft van het jaar denken, komen termen als Kerstmis, koekjes, sneeuw, skivakantie, glühwein, open haard of gezelligheid meteen in ons op. We denken aan wandelingen door besneeuwde, wit glinsterende landschappen, aan schaatsen, aan het bakken van peperkoek en stol, aan lange januarinachten met vrienden in onze favoriete pub, aan mandarijnen en sinaasappels, aan wollen hoeden en de bittere kou. Als bierliefhebbers associëren wij de herfst en winter met de talloze festival- en bockbieren die jaar na jaar worden gebrouwen, vooral door Frankische en Beierse brouwerijen, net op tijd voor het begin van de koude, ongemakkelijke dagen.
Eén van deze brouwerijen is Wagner uit Merkendorf: het team uit Opper-Franken brouwt elk jaar in oktober twee bockbieren, die dan vanaf half november verkrijgbaar zijn. Naast hun donkere bock is er een licht exemplaar dat schittert met een alcoholpercentage van 7,5% en een selecte selectie aromatische hop en de fijnste mouten.
In het glas presenteert het winterse speciaalbier zich in een glanzend, kristalhelder zonnig goud. Een statige kroon rijst op, maar is nogal vluchtig van aard. De Bock is bloemig in de neus: geurige tonen van lila ontmoeten kruiden, gras en honing. De aanvankelijke smaak is moutig en leidt tot een smaak die tonen van karamel, kruiden en bittere hop op de tong laat dansen.
water, gerstemout , hop,