Vul hier je e-mailadres in om eenmalig op de hoogte te worden gehouden zodra het artikel weer beschikbaar is.
Panela is een zoetstof verkregen uit suikerrietsap. De vloeistof wordt uit het vers gesneden suikerriet geperst en vervolgens op hoge temperatuur gekookt. Tijdens dit proces verdampt het aanwezige water en laat een geconcentreerde, stroperige massa achter die in mallen wordt gegoten en gedroogd. Panela wordt gebruikt om warme dranken te zoeten, maar wordt ook gebruikt bij koken en bakken.
Of om te brouwen.
Het team van de Münchener Brouwmaffia gebruikte deze voortreffelijke grondstof om een Belgisch geïnspireerde quadrupel te brouwen. Traditioneel wordt de Quadrupel gemaakt met bruine of rotssuiker; de vindingrijke Münchense brouwers gebruikten Panela voor hun versie. Naast dit exotische ingrediënt bevat het bier genaamd Grey Monk twee moutsoorten, die zorgen voor een gripvolle textuur en de nodige stabiliteit voor het maar liefst 12,5% alcoholgehalte.
MBM’s Grey Monk vloeit in het glas in de kleur van vers gezette koffie en wordt bekroond met een handbreedte hazelnootbruin schuim. Een verleidelijke mix van chocolade, romige karamel en kruidige gist stijgt naar de neus. Het smaakprofiel lijkt erg op elkaar en bestaat uit toffee, sterke gist, delicaat smeltende chocolade, zachte granen en warme kruiden. Het alcoholgehalte is slim geïntegreerd in het aromaspel en draagt bij aan een vurige warmte die zich na de eerste slok door lichaam en geest verspreidt.