Bockbier heeft zich in verschillende regio’s van Duitsland ontwikkeld. In de Hanzesteden van Nedersaksen werd een bijzonder rijk, sterk bier van hoge gisting gebrouwen om het langer houdbaar te maken en gemakkelijker te vervoeren. Dankzij een aanzienlijk hoger stamwortgehalte en een toename van het alcoholgehalte konden de brouwers een product van stabiele kwaliteit produceren. Dit bier werd lange tijd aan de adel van München geleverd. Op een gegeven moment besloot het Wittelsbacher Hof echter dat het makkelijker zou zijn om het bier zelf te brouwen. Een brouwer uit Nedersaksen werd vervolgens gepocheerd en bracht de kunst van het bockbier naar Beieren. Tegelijkertijd brouwden Beierse monniken ook sterk bier. Traditioneel gebruiken de geestelijken het sterke bockbier als voedselvervanger tijdens de vastentijd.
Omdat het vrijwel onmogelijk is om de maker van het bockbier duidelijk te traceren, laten we je hier liever kennismaken met een heerlijk voorbeeld ervan. Elk jaar aan het begin van het koude seizoen brouwt brouwerij Josef Greif uit Forchheim een licht sterk bier, dat traditioneel op het Bockbierfest wordt geserveerd.
De seizoensdelicatesse heeft een alcoholpercentage van 6,6% en brengt een verscheidenheid aan mouten en een complementair vleugje hop in het glas. De volumineuze body bevat tonen van bruine suiker, melasse, zongerijpt graan, brood, stro en romige honing. Het groene goud draagt bij aan bloemige hints en delicate tonen van vers gemaaid gras.
Water, gerstemout , hop, gist