Met het Mongozo-project schrijft brouwerij Huyghe een stukje biergeschiedenis. Volgens eigen informatie brachten ze in 2010 het eerste bier ter wereld uit dat ook nog eens biologisch, glutenvrij en fairtrade was. De grondstoffen voor de creatie komen uit gecontroleerde biologische teelt en worden onder eerlijke omstandigheden verbouwd en verhandeld. Om het bier voor een breder publiek toegankelijk te maken, is het bovendien allergievriendelijk en bevat het geen gluten.
Achter het Mongozo-project schuilt een tragisch en tegelijkertijd hoopvol verhaal. Toen een van de oprichters van Mongozo in 1993 in Nederland aankwam, had hij alleen een reeks traditionele Afrikaanse bierrecepten bij zich. Hij moest zijn vaderland ontvluchten en kon met zijn biertjes een stukje thuis meenemen naar Nederland. Samen met Jan Fleurkens richtte hij Mongozo op en legde de basis voor de brouwerij. Ook na zijn vroegtijdig overlijden in 2003 zette de brouwerij zijn visie voort en verrijkte de biermarkt met de mooiste creaties.
Eén daarvan is Mongozo Kokosnoot. Het vederlichte fruitbier is gebrouwen met boekweit en heeft een verrassend lichte, lichtgele kleur. De geur en smaak van het bier kenmerken zich door het onmiskenbare aroma van licht geroosterde kokosnoot. Mongozo Coconut is een heerlijke verfrissing en smaakt bijna als een cocktail: van zomer, zon en een ontspannen sfeer.
Water, gerstemout , rijst, boekweit , kokosconcentraat, gist, hop, kruiden