Hoewel het zo klinkt, is boekweit geen graan. De plant is een duizendknoop en heeft de laatste jaren aan belang gewonnen omdat hij een glutenvrij alternatief vormt voor gewone granen. De vierkante vruchten van boekweit kunnen vermalen worden tot meel of griesmeel, maar kunnen ook geschild gebruikt worden als vervanger van rijst. In Azië wordt pasta gemaakt van boekweitmeel, in Amerika wordt het gebruikt om pannenkoeken van te maken, in delen van Italië wordt het gebruikt voor polenta, pasta en gebak en in Frankrijk is het graan ook de basis voor pannenkoeken en gebak. In België wordt boekweit echter gebruikt voor het brouwen. In ieder geval in het Huyghehuis.
Als onderdeel van de Mongozo-reeks, een assortiment glutenvrije bieren naar een recept uit Afrika, heeft de brouwerij een vernuft met boekweit ontwikkeld. Volgens de Belgische brouwtraditie werd het brouwsel op smaak gebracht met sinaasappelschillen en korianderzaad. Een deel van de tarwemout is vervangen door boekweit en rijst, waardoor het bier een elegante lichtheid krijgt. Qua smaak is de boekweit nauwelijks van betekenis: Mongozo Boekweit brengt een pittige combinatie van zachte tarwe, vers geraspte sinaasappelschil, hints van rijpe banaan en een vleugje pittige kruiden in het glas. In het beste geval draagt de pseudokorrel bij aan een milde zuurgraad, die de aromaten prachtig aanvult.
Water, gerstemout , rijst, boekweit , gist, hop, kruiden