Mongozo Banana was de hoeksteen voor de hele Mongozo-serie en de eerste stap in een succesverhaal dat tot op de dag van vandaag voortduurt.
Toen Henrique Kabia in 1993 zijn Afrikaanse thuisland moest ontvluchten, kreeg hij niet de gelegenheid om veel van zijn bezittingen in te pakken. Wat hij echter bij zich had, was een bierrecept dat zijn grootouders vroeger brouwden. Het traditionele recept is gebaseerd op de brouwkunst van de Maasai in Kenia en Tanzania en bevat zowel water, gist, hop en mout als bananen. Wat op het eerste gezicht vreemd lijkt, bleek een echte hit: nadat Mongozo Banana in 2001 de bierwereld in vervoering bracht, volgden snel andere varianten, waardoor het project internationale bekendheid kreeg.
De bal die alles aan het rollen bracht is een goudkleurig brouwsel met een romige maar nogal vluchtige schuimkraag en een onweerstaanbare geur van versgebakken bananenbrood. De initiële smaak is pittig, fruitig en fris en schittert met een vleugje vers geraspte citroenschil. Naarmate het proces vordert, krijgt de banaan steeds meer momentum, totdat hij uiteindelijk de dominante smaakcomponent wordt. De krachtige zoetheid wordt opgevangen door een vederlichte zuurgraad.
Als je van banaan houdt, zul je dit bier geweldig vinden! En als je het effect nog verder wilt vergroten, kun je het bier combineren met bananenbrood of een portie gelei-bananen.
Water, gerstemout , tarwe , bananenconcentraat, gist, hop, aroma