Vul hier je e-mailadres in om eenmalig op de hoogte te worden gehouden zodra het artikel weer beschikbaar is.
Het rijpen van bier op vat is een techniek die al heel lang bestaat, maar die pas de laatste jaren echt aan populariteit heeft gewonnen. De ambachtelijke bierbeweging en al haar gedurfde brouwers zijn verantwoordelijk voor deze positieve ontwikkeling: de jongens en meisjes van de brouwerijen zijn voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om hun creaties nog beter, smaakvoller en interessanter te maken. En het bewaren van bier in houten vaten is een uitstekende gelegenheid om al deze punten in één elegante zet af te vinken. Je moet geduld hebben, maar het is de moeite waard. Door het rijpen op vat wordt niet alleen het natuurlijke aroma van het bier verdiept, maar worden ook de volle smaakcomponenten van het hout toegevoegd en wordt het karakter complexer.
De brouwerijen La Pirata en Atelier Vrai hebben enige tijd geleden een gezamenlijk bier gebrouwen, waarvan een deel op vat is gerijpt. Gagat BA is de op portvaten gerijpte versie van de Russian Imperial Stout en is zelfs beter dan het ongerijpte origineel. Het koffiezwarte brouwsel brengt een alcoholpercentage van maar liefst 8,7% in het glas en balanceert zijn krachtige zoetheid met 30 harmonieus gekruide bittere eenheden. Naast de dominante toon van goede portwijn, smaakt Gagat BA naar toffee, gekonfijte rode vruchten en sterk geroosterde granen en brengt het een vleugje eikenhout op de tong.
Water, gerstemout , haver , hop en gist