Als je het over Altbier hebt, kun je niet anders dan de Düsseldorfse privébrouwerij Frankenheim noemen. De brouwerij heeft zich vanaf het begin toegelegd op de productie van het populaire bier en richt zich tot op de dag van vandaag al haar energie op het origineel. Hoewel Frankenheim nu deel uitmaakt van de Warsteiner Brouwerij, is er niets veranderd aan het recept.
Het begon allemaal met Heinrich Frankenheim. De Düsseldorfer richtte zijn brouwerij op in 1873 en legde de basis voor meer dan 100 jaar brouwerijgeschiedenis. Gedurende deze eerste eeuw bleef de brouwerij in handen van de familie Frankenheim, maar droeg lange tijd een andere naam. Onder de titel “Zum Falken” werd in de historische binnenstad van Düsseldorf het beste bier van hoge gisting gebrouwen. Juist dit fijne brouwsel zorgde ervoor dat na korte tijd de gehele capaciteit van de brouwerij aan de Düsseldorfer Wehrhahn werd overschreden en een andere brouwerij aan de Wielandstrasse werd geopend. Deze stap was de moeite waard, want in de jaren die volgden groeide Frankenheimer Alt uit tot een van de populairste bieren in de stad en het hele Rijnlandgebied. In de jaren negentig verhuisden mensen met alles van het stadscentrum van Düsseldorf naar Neuss-Holzheim om aan de voortdurend toenemende vraag te voldoen. Het verse bier werd geserveerd in het eigen restaurant van de brouwerij. Nadat de brouwerij was verkocht aan de Warsteiner Brouwerij, werd de locatie in Holzheim gesloten en werd de productie verplaatst naar Warstein. Het recept bleef en blijft hetzelfde. De administratie van de brouwerij en een bar bevinden zich nog steeds aan de Wielandstrasse in Düsseldorf.
Ondanks de verandering in het management van de brouwerij heeft Frankenheim zijn focus niet uit het oog verloren: Altbier is nog steeds de focus. Frankenheims versie sluit naadloos aan op de Altbiers uit het verleden en zet daarmee een lange traditie voort. De naam van de stijl is afgeleid van het onderscheid tussen traditionele, oude biersoorten en moderne, nieuwe biersoorten. Omdat brouwen met hoge gisting geen koeling vereist, was het vóór de introductie van elektrische koeling gebruikelijker dan brouwen met lage gisting. Dankzij Münchenmout heeft de klassieke Alt een roodbruine kleur, licht getint schuim en een aroma dat sterke geroosterde aroma's combineert met karamelzoetheid, fruitige hop en een frisse bitterheid. De Frankenheimer Alt presenteert ons dit traditionele aroma in een perfecte versie. Hij is heerlijk robuust, heerlijk geroosterd moutig en heeft een vleugje hop die contrasterende bitterheid, bloemige hints en delicaat fruit in het aromatische spel brengt.
Altbier is een genot dat niet langer alleen in en rond Düsseldorf gewaardeerd wordt. Misschien vind jij de stijl ook leuk?
Düsseldorfer Privatbrauerei Frankenheim GmbH & Co. KG
Wielandstraße 12
40211 Düsseldorf
Deutschland