Gruthaus

Als je een bierliefhebber vraagt wat de hoofdingrediënten van zijn favoriete drankje zijn, zal hij zeker water, mout, gist en hop in deze of een andere volgorde noemen. Dat klopt, maar dat was niet altijd het geval.

Het kruidenverleden van ons bier

Hoewel het moeilijk voor te stellen is, was er in Duitsland ooit een tijd dat bier met heel weinig of helemaal geen hop werd gebrouwen. Hop, een essentieel bestanddeel van elk bier, werd pas echt wijdverspreid in de 15e eeuw. Voordat de Zuiverheidswet alles behalve hop, mout en gist uit de ketels verbood, gebruikten de meeste brouwers grut in plaats van hop. Grut is de verzamelnaam voor een hele reeks verschillende kruiden die gebruikt werden om bier op smaak te brengen. Tot de kruiden behoren bijvoorbeeld wilde rozemarijn, heide, moerasspirea, jeneverbes of duizendblad - eigenlijk alles wat je op het Duitse platteland kunt vinden aan aromatische, in het wild groeiende kruiden en planten. Vooral in het noorden was het brouwen met grut wijdverbreid. Bij de Gruthäuser konden de brouwers de benodigde kruiden ophalen. Dat was ook het geval in Münster, de geboorteplaats van brouwerij Gruthaus.

G(r)gut voor iedereen

Het Gruthaus is een project dat Philipp Overberg en Jan Kemker nauw aan het hart ligt. De twee bierkenners zetten zich in voor het redden van Grut-bier en werken met veel passie aan de renaissance van deze traditionele bierstijl: ze hebben niet alleen het Grutkultur-festival opgericht, maar brouwen ook een aantal uiterst interessante bieren die zelfs de grootste zullen overtuigen. scepticus zou moeten. De bijzondere creaties ontstaan vooral in de binnenstad van Münster, maar om aan de steeds grotere vraag te kunnen voldoen, speelt het Gruthaus regelmatig puckoo en gebruikt het de ketels van enkele andere brouwerijen in Duitsland en België. De gebruikte recepten zijn nauwgezet met de hand gemaakt en vragen alles van de nieuwkomers: soms duurde het wel twee jaar voordat Philipp en Jan blij waren met hun creaties en ze wilden vrijgeven voor de verkoop. Perfectionisme in zijn meest heerlijke vorm! Het resultaat van hun inspanningen zijn bieren als de Münsterländer Hanf of de Pumpernickel-Porter . De bieren zijn aromatisch, complex en heel bijzonder: ongebruikelijke ingrediënten sieren het etiket en geven de bieren hun unieke karakter. Het Gruthaus is dol op het brouwen van bieren die een traditie hebben in Münster, en een groot deel van de gebruikte grondstoffen komt uit het Münsterland. Ter ere van de brouwcultuur van Münster heet de brouwerij Gruthaus. Het historische Gruthaus in Münster was lange tijd een ontmoetingsplaats voor alle brouwers van de stad en de thuisbasis van de geurige kruiden die het Münster-bier zijn aromatische smaak gaven.


Bij ons verkrijgbaar

(1)
€ 4,22
MEHRWEG 0,33 L Flasche - € 12,79 / LTR
Te populair
(1)
€ 3,74
MEHRWEG 0,33 L Flasche - € 11,33 / LTR
Te populair
(2)
€ 4,45
MEHRWEG 0,33 L Flasche - € 13,48 / LTR
Te populair
3 Resultaten
31__maf__970127_354034831385386_1216576953_n

Gruthaus-Brauerei
Krummer Timpen 61
48143 Münster

Deutschland DE

grutherr@gruthaus.de

http://gruthaus.de

Ontdek andere brouwerijen.