In het kader van de Duitse biergeschiedenis is de kathedraalstad Bamberg een belangrijk centrum. Het Werelderfgoed heeft een ongeëvenaarde concentratie aan brouwerijen en herbergt enkele van de oudste brouwerijen van het land. De lokale biercultuur bloeit al bijna duizend jaar en is een levendig onderdeel van het dagelijks leven. Brouwerijen en restaurants staan verspreid over de Frankische kaart en nodigen u uit om te blijven hangen met vers bier en huisgemaakte gerechten. De Klosterbräu maakt al bijna 700 jaar deel uit van het kleurrijke bierlandschap van Bamberg en is daarmee de oudste nog bestaande brouwerij van de stad.
De ambachtelijke brouwerij werd voor het eerst vermeld in een document in 1333. Toen begon het succesverhaal dat tot op de dag van vandaag voortduurt en werd de eerste steen voor de kloosterbrouwerij gelegd. Exact tweehonderd jaar later kreeg de brouwerij de naam Prinsbisschopsbruin Bierhuis en droeg deze titel ruim 250 jaar lang. Vervolgens kwam de brouwerij in handen van particulieren en wisselde meerdere keren van eigenaar. De familie Braun kocht het bedrijf in 1851 en leidde het met succes de 21e eeuw in. De huidige eigenaar is de familie Wörner. Naast het voortreffelijke bier is ook de bijzondere ligging van de brouwerij verantwoordelijk voor het succes: Genesteld in het kronkelende struikgewas van middeleeuwse vakwerkhuizen staat de Klosterbräu tussen het historische Böttingerhaus en de Villa Concordia. De prachtige biertuin troont boven de rivier en biedt een fantastisch uitzicht over het Mühlenviertel en het vrolijk kabbelende Regnitz. Als je door de oude stad loopt, kun je de Klosterbräu bijna niet missen en ook het pad naar het stadspark van Hain loopt er vlak langs.
Het concept van de brouwerij draait om Frankische gastvrijheid: met een stevige keuken en vers gebrouwen bier nodigt de Klosterbräu bezoekers van heinde en verre uit om te ontspannen in het restaurant Braunbiestübla, in de gewelfde kelder, in de schuur, de Schwemme, op het terras of in de biertuin om het comfortabel te maken. In een rustieke sfeer en in een vriendelijke sfeer kunt u de specialiteiten van het huis proeven en een geweldige tijd beleven. De bierselectie van Klosterbräu omvat een reeks nuchtere creaties gemaakt met natuurlijke ingrediënten en beproefd vakmanschap. Omdat kwaliteit en smaak gebieden zijn waarop meesterbrouwer Wolfgang Vogel geen compromissen sluit, gebruikt hij uitsluitend natuurlijke hop en geselecteerde granen. Sommige van zijn recepten zijn enkele eeuwen oud en zijn, net als het bruinbier van Bamberg, van generatie op generatie door brouwers doorgegeven. Het repertoire van de brouwerij is klein maar fijn en brengt alle klassiekers van de Frankische bierscene op ambachtelijke wijze.