Terwijl bier voor sommigen slechts een heerlijke verwendrank, een smakelijke pauze of een heerlijke dorstlesser is, betekent dit brouwsel van water, hop, gist en mout voor anderen zoveel meer. Met onze dagelijkse inzet zetten we ons in voor bier als cultureel erfgoed, en we staan niet alleen met die instelling: Landwehr-Bräu in Steinsfeld leeft en houdt van bier en werkt er dagelijks aan om ervoor te zorgen dat het de erkenning en waardering krijgt die het verdient.
Hoewel de brouwerij zelf pas in 1755 werd opgericht, gaat de geschiedenis van de brouwerij terug tot 1155. In die tijd werd op deze locatie een douanekantoor met bijbehorend restaurant geopend. Door de eeuwen heen zijn er vele herbergiers geweest, waaronder de voormalige burgemeester van Rothenburg, Heinrich Toppler. De herberg was een wijnbar voordat Michael Gundel er een brouwerij van maakte. Nadat de stad Rothenburg haar brouwrechten uitbreidde naar de omgeving, kon Michael zijn eigen bier produceren. De brouwerij kreeg haar huidige naam rond 1930, toen Wilhelm Wörner de brouwerij overnam. Onder zijn leiding werd een mouterij gebouwd en vonden er diverse renovaties en moderniseringen plaats. Hij leidde het bedrijf met bekwame hand naar succes. Na zijn overlijden in 2012 werden de teugels overgedragen aan zijn directeuren, Gerhard Ilgenfritz en Roland Hausmann, die sindsdien de eigenaren zijn gebleven en Wilhelms succesverhaal met passie en enthousiasme hebben voortgezet.
Tegenwoordig is Landwehr-Bräu een traditionele brouwerij die haar wortels in ere houdt en de gebruiken van haar voorouders met verve en oog voor detail naar het heden brengt. Bier staat centraal en wordt met groot respect behandeld: het maakt deel uit van een cultuur en moet voor iedereen (van de juiste leeftijd) iets tastbaars en beleefbaars zijn. Daarom brouwt Landwehr-Bräu niet alleen heerlijke bieren zoals haar fijne Helles , maar heeft ze ook de Frankische Bierroute ontwikkeld. Langs deze vijf kilometer lange route staan 15 stations die bezoekers informatie geven over de geschiedenis van het brouwen, de ingrediënten en het vakmanschap achter het gerstesap. De brouwerij kroont ook jaarlijks een Bierkoningin, organiseert evenementen, rondleidingen door de brouwerij, biedt bierspiezen aan en verwelkomt gasten met ambachtelijk bier en Frankische specialiteiten uit de keuken. Je voelt dat bier hier een centrale rol speelt en door de aderen van elk personeelslid stroomt.
Proef de bieren van Landwehr-Bräus en laat u overweldigen door hun enthousiasme!