Als je jezelf wilt laten gelden in de diverse wereld van ambachtelijk bier, moet je tegenwoordig een redelijk goed idee hebben of een uiterst bekwame hand met hop. Ambachtelijke brouwerijen schieten al zo'n tien jaar als paddestoelen uit de grond over de hele wereld en de concurrentie is groter dan ooit. Getalenteerde jonge brouwers overspoelen de biermarkt met handgemaakte meesterwerken en bieden dorstige klanten een onvergelijkbare selectie van de beste bieren. De Brygghus-tempel uit Uppsala, Zweden, dankt zijn bekendheid en populariteit aan het bijzondere fermentatieproces.rn
Echter één voor één. Brouwerij Tempel werd opgericht in 2014 en heeft van het produceren van speciaalbieren zijn hobby gemaakt. Het team bestond tot 2017 uit één persoon en boekte in de eerste drie jaar al de eerste successen. In Zweden is alcohol onderworpen aan strikte regelgeving en alcoholische dranken met meer dan 3,5% mogen alleen worden verkocht op door de overheid beheerde drankmarkten, Systembolaget genaamd, en op particuliere winkels met een overheidsvergunning. De brouwsels van Tempel hebben allemaal een hoger alcoholgehalte en zijn sinds 2015 opgenomen in het assortiment van het lokale Systembolaget in Uppsala. Na deze mijlpaal kon de brouwerij in 2017 uitbreiden en verhuizen naar een pand dat meer ruimte bood. rn
Met de verhuizing werden ook de brouwmogelijkheden uitgebreid en kon het assortiment uitgebreid worden. Wat overblijft is de bijzondere technologie waarmee het bier op Tempel wordt vergist. In plaats van gecultiveerde gisten te gebruiken, vertrouwt de brouwerij grotendeels op wilde gisten en microbiële culturen. Deze vind je op de moutkorrels, maar zijn een stuk ingewikkelder dan conventionele gist: wilde gisten en bacterieculturen zijn minder controleerbaar en je kunt vooraf niet zo goed inschatten in hoeverre ze aanwezig zijn. Het team van Tempel heeft de afgelopen tien jaar geleerd om met deze uitdaging om te gaan, door de unieke smaken die uit dit soort fermentatie voortkomen te ontdekken en te verfijnen. Bieren gefermenteerd met wilde gisten hebben vaak een fijne zuurgraad die prachtig samengaat met de aroma's van hop en mout. Tempel Brygghus brouwt nu ook bieren die vergist worden met normale gist en heeft het assortiment uitgebreid met samenwerkingen met andere ambachtelijke brouwerijen. Zo hebben we bijvoorbeeld een sappige India Pale Ale genaamd Plague Mask , die tot stand is gekomen in samenwerking met Totenhopfen Brauhaus uit Luxemburg. rn