Er zijn kloosters waar al eeuwenlang bier wordt gebrouwen. De productie van gerstesap in abdijen kent een lange traditie en is gebaseerd op verschillende factoren. Enerzijds werd bier gebrouwen om de monniken te voorzien van vocht in tijden van onzuiver water. Anderzijds hielden de mannen van God zich bezig met het brouwen van bier en andere ambachtelijke activiteiten om in hun levensonderhoud te voorzien, liefdadigheidsdoelen te steunen en de abdij te onderhouden. Abdij Maria Toevlucht in Klein Zundert, Nederland, bestaat al sinds 1900, maar er wordt pas sinds 2013 bier gebrouwen.
Voordat de monniken besloten de mash-peddel te hanteren, hadden ze een boerderij. Ze hielden vee en ploegden de velden. Zwaar, fysiek werk is altijd een integraal onderdeel geweest van de kloosterpraktijk en wordt gezien als een tegenwicht voor contemplatie en gebed. Geleidelijk aan werd de landbouw steeds minder rendabel, dus ging het gezin op zoek naar andere inkomstenbronnen. Hun aandacht werd getrokken door de brouwerijsector en ze besloten de boerderij om te bouwen tot een kleine brouwerij. In 2012 werd met de bouw begonnen, terwijl tegelijkertijd aan de bierbrouwerij werd gewerkt. Omdat de cisterciënzers door de Stabilitas-gelofte nauw verbonden zijn met hun geboorteplaats, wilde de gemeenschap bierspecialiteiten creëren die de culinaire tradities van hun geboorteplaats weerspiegelen en die zo complex zijn dat ze in alle rust en met aandacht genoten moeten worden. Sommige bieren zijn verfijnd met kruidenaroma's van lokale planten, andere bevatten gerookte mout, wat symbool staat voor de turfwinning in de regio. De reis begon met één biertje. Er ging een jaar van ontwikkeling aan dit brouwsel vooraf en het kreeg vijf jaar de tijd om zichzelf op de markt te positioneren en gevoel voor het brouwen te krijgen. Pas nadat deze tijd verstreken was, werd een nieuwe poging ondernomen. Tegenwoordig bestaat het assortiment uit drie verschillende bieren en het samenwerkingsbrouwsel Three Rules of Authentic Trappist , dat gezamenlijk met de twee andere trappistenbrouwerijen La Trappe Trappist en Tynt Meadow wordt geproduceerd.
Naast alle moeite en werk die ze in het bier hebben gestoken, hebben de monniken ook veel aandacht besteed aan het logo van hun brouwerij. Het wapendier is een kievit: het is een monument voor boerderij De Kievit, waar het avontuur begon. De geabstraheerde en modern vormgegeven vogel rust in een vierkant dat is gemodelleerd naar de sluitsteen boven de ramen van de abdij. De geschriften zijn gebaseerd op een lange monastieke traditie. Grappig detail is de “d”, die dezelfde kap heeft als de kievit. Met grote toewijding slagen de monniken van het klooster Maria Toevlucht erin om moderne stijlelementen te combineren met de eeuwenoude gebruiken van hun religie.
Trappistenbrauerei de Kievit
Rucphenseweg 38
4882 KC Klein Zundert
Niederlande