Hoewel pils vernoemd is naar de Tsjechische stad Pilsen en daar voor het eerst werd gebrouwen, is het toch een Duitse uitvinding. Voordat het eerste officiële pilsener in Pilsen werd geserveerd, werd er een warm gegist bier met een donkere, natuurlijk troebele kleur geserveerd. Dit brouwsel was echter zo oneetbaar dat er massaal tegen geprotesteerd werd. Er werd een Beierse brouwmeester om hulp gevraagd: Joseph Groll uit Vilshofen bracht een recept voor ondergistend bier en lichte, voorzichtig gedroogde mout mee en brouwde in 1842 het eerste pils. Hij had zijn bier, Urquell genaamd, al eerder gebrouwen, maar dankzij het bijzonder zachte en milde water in Bohemen en de lokale Saaz-hop, had het een totaal andere smaak. Zijn bierstijl is tot op de dag van vandaag behouden gebleven en is nog steeds erg populair.
Het Kaiser Bräu van Neuhaus brouwt klassiekers van de brouwkunst onder de noemer Turmherren-serie en heeft uiteraard ook een pils in de aanbieding. Zijn Turmherren Pils is een nuchtere vertegenwoordiger van zijn stijl en vloeit in kristalhelder goud het glas in. Een enorme schuimkraag staat bovenop het brouwsel en ruikt subtiel naar citrusvruchten en grassige hop. De sprankelende eerste slok brengt een frisse compositie van citroenschil, grapefruit, vers gemaaid gras en groene hop naar de tong. Het spel van aroma’s wordt gecompleteerd door een sterke, langdurige bitterheid.
Water, gerstemout , hop, hopextracten