Vul hier je e-mailadres in om eenmalig op de hoogte te worden gehouden zodra het artikel weer beschikbaar is.
Rauchbier is een specialiteit die in veel delen van Duitsland bijna vergeten is. Vroeger waren alle bieren gerookte bieren, omdat er geen andere manier was om het graan te mouten dan het te drogen boven een houtvuur. Naarmate de technologie vorderde, raakte deze praktijk achterhaald en namen de meeste brouwerijen hun toevlucht tot industrieel geëeste mout. Dit gaf hen meer creatieve vrijheid als het ging om de smaak en kleur van het bier.
Een paar brouwerijen hebben het mouten met beukenhoutrook behouden. Daartoe behoort bijvoorbeeld brouwerij Schlenkerla uit Bamberg, die nog steeds voor haar eigen mout zorgt. Maar ook andere brouwerijen die niet zelf mouten, waarderen rookbier vanwege het unieke karakter.
De Frankische brouwerij Hummel, niet ver van Bamberg, is liefhebber van sterke rookbieren en lest de dorst naar dit type bier met het seizoensgebrouwen rookbier Doppelbock Räucherator. Het bier met een hemelse rokerige toon vloeit in een glinsterende robijnrode mahoniehouten toon het glas in en wordt bekroond met een redelijke hoeveelheid ivoorkleurig schuim. De geur van een nazomerkampvuur vult mijn neus en verleidt me met tonen van karamel, knapperig gebakken spek en geroosterde mout. Hierdoor ontstaat een krachtige body met dezelfde aroma's: gerookte mout, toffee, gerookte ham, gekonfijt rood fruit en kruidige bloesemhoning. Prima!
Water, gerstemout , hop, gist