Vul hier je e-mailadres in om eenmalig op de hoogte te worden gehouden zodra het artikel weer beschikbaar is.
Rotskelders zijn een overblijfsel uit lang vervlogen tijden: toen mensen nog niet konden vertrouwen op koeling met behulp van elektrische apparaten, profiteerden mensen van de constante temperaturen en het gunstige ondergrondse klimaat om in ieder geval tot de lente bier te kunnen brouwen. Het bier werd in de kelder bewaard en de koele drank werd in de kelder geserveerd.
Tegenwoordig zijn we niet meer afhankelijk van ondergrondse koeling, maar er zijn nog steeds enkele brouwerijen in Duitsland die gebruik maken van hun rotskelders. Op vat gerijpte bieren zijn momenteel absoluut populair in de ambachtelijke bierscene en doen het bijzonder goed in een goed getemperde kelder.
De Vulkanbrouwerij uit de Eifel is een van de brouwerijen met een eigen rotskelder. Hun kelder ligt maar liefst 30 meter onder de grond en is daarmee de diepste bierkelder ter wereld. De basaltgewelven ondersteunen de brouwerij en herbergen een aantal fijne biercreaties. In beperkte oplagen brouwt het team voortreffelijke exemplaren die gerijpt zijn in houten vaten. In 2022 bracht de brouwerij bijvoorbeeld haar Imperial Porter uit, die gerijpt werd in cognac- en portvaten. Het middernachtzwarte bier met een hazelnootbruine kroon wordt geleverd in stijlvolle champagneflessen en betovert met een intens smaakaanbod van koffie, fijne mannenchocolade en gekonfijt rood fruit.
Water, gerstemout , hop, gist