Bierbrandewijn was vroeger een manier om te voorkomen dat verlopen bier in de gootsteen belandde. De meeste brouwstukken zijn niet geschikt voor opslag langer dan een paar maanden. Ze worden muf, verliezen hun evenwicht en er kan niet meer van worden genoten. Je moet ze weggooien. Of maak er bierbrandewijn van. Door middel van destillatie kan uit het bier een fijne alcohol worden verkregen.
Tegenwoordig heeft bierbrandewijn een zekere populariteit verworven en wordt het niet meer alleen bereid als het bier dreigt op te raken. Een brouwerij die naast het assortiment nuchtere bieren ook fijne schnaps aanbiedt, is Vulkan uit de Eifel. Hun merk Vulkan is een van de populairste hogere proefdrukken in het assortiment en wordt gedistilleerd uit 100% van het eigen bier van de brouwerij. Het weerspiegelt op prachtige wijze het moutige karakter van het basisbrouwsel en combineert dit met een delicate hopbitterheid. Afsluitende componenten zijn vanille- en houttonen die afkomstig zijn van het bourbonvat waarin de spirit rijpte. Het hout geeft zijn volle aroma af in het vuur en vormt een complexe, ronde smaak.
De edele wijn brengt een indrukwekkend alcoholgehalte van 38% op tafel en is de perfecte bekroning voor een feestelijk diner of een gezellige avond met goede vrienden.