Het zogenaamde Zoigl-bier is een specialiteit uit de Opper-Palts die gebaseerd is op een prachtige traditie. Vroeger hadden de meeste steden en dorpen een gemeenschappelijke brouwerij waar buurtbewoners samen brouwden. Meestal hadden de burgers van een stad brouwrechten en mochten ze bier brouwen voor hun eigen behoeften. Omdat niet iedereen over ketels, brouwpannen en stampers beschikte, werden er gemeenschappelijke brouwerijen gebouwd. De Zoigl werd traditioneel gehouden in het Kommunbrauhaus. De puree werd daar gekookt en er werd hop aan toegevoegd. Het resulterende wort werd vervolgens onder de betrokken mensen verdeeld en mee naar huis genomen. Vanaf dit punt kon elke Zoigl-brouwer te werk gaan volgens zijn of haar eigen ideeën en het wort gebruiken om het bier te brouwen dat hij of zij het liefst dronk.
Tegenwoordig is er nog steeds Zoigl-bier, maar net als elke andere variant wordt het geproduceerd door professionele brouwers in brouwerijen. De familie Schraml maakte vroeger deel uit van deze traditie en bezit vandaag de dag nog steeds de brouwrechten, maar maakt er geen gebruik meer van. In plaats daarvan betrekken ze de heerlijke Zoigl van andere brouwerijen uit Opper-Palts en maken er prachtige distillaten van.
Z2 is een heerlijk romige bierlikeur van Schraml, gemaakt van de beste Zoigl uit de Opper-Palts.