Hybriden zijn de nieuwste obsessie van moderne ambachtelijke brouwers: de experimentele mannen en vrouwen in de brouwerijen zijn niet langer tevreden met het simpelweg maken van bier van water, hop, mout en gist. In plaats daarvan wagen ze zich aan onconventionele grondstoffen, vatrijping en innovatieve technieken. Het combineren van bier en wijn is een van deze technieken en stuitte aanvankelijk op weerstand in de industrie. Als je traditionalisten gelooft, hoort wijn niet thuis in bier.
De charmante, verrassend smakelijke hybriden spreken dit tegen.
Eén van deze uiterst succesvolle hybriden komt uit de pen van Freigeist Bierkultur en haar vrienden van Stillwater Artisanal. Het Sauerland-Amerikaanse team koos de bekroonde Pinot Noir 2017 van wijnmakerij Andrea Mann in Rheinhessen om te gisten met hun Wild Ale. Het bier heeft de bijnaam ‘wild’ gekregen omdat het spontaan werd gefermenteerd met behulp van wilde gisten. Deze speciale gisten hechten zich aan de fruitschillen en bevolken de lucht. Ze zijn aanzienlijk minder controleerbaar en beoordeelbaar, en daarom gaan alleen de moedigste brouwers ermee om. Freigeist Bierkultur heeft zich gespecialiseerd in het gebruik van deze onvoorspelbare wezens en heeft met hun Hybrid Sequence 0.009 wederom bewezen dat ze weten wat ze doen.
Het op eikenhout gerijpte brouwsel combineert de droge, zure fruitigheid van goede rode wijn met de kruidige gist en fluweelzachte mout van bier. Prima!
Water, gerstemout , tarwemout , wijn, hop, gist