In Beieren en Franken is snacktijd niet alleen een eenvoudig diner, maar eerder een hele cultuur. We vieren ons hapje en gaan naar de kelder of de biertuin. Als je haast hebt of het is slecht weer, kun je thuis een hapje eten, maar het wordt pas echt leuk als je de juiste plek vindt. Enerzijds heeft dat te maken met het vers getapte bier dat je er krijgt, maar ook de gezelligheid en gezellige bijeenkomsten met vrienden of familie zijn een belangrijk onderdeel van de gezelligheid. Het klassieke tussendoortje bestaat uit een houten plank waarop boter, augurken, verschillende soorten kaas, salami, ham, vleeswaren en leverworst, rauwe uien en mosterd worden gerangschikt. Lekkere extra's zijn worst of kaas met muziek (“muziek” betekent ingelegd in azijn en uien), Obazda of Ziebeleskä met bieslook. Bij elke snack zit een mandje brood uit de steenoven en uiteraard een koud biertje.
De Frankische brouwerij Weiss Rössl weet hoe je een fatsoenlijk tussendoortje moet serveren en heeft speciaal hiervoor een geschikt bier gecreëerd. Het brouwsel heet Brotzeit Helles en complementeert Göttinger, Limburger en Co. met volle granen, romige karamel, vers gemaaid gras en een vleugje zongedroogd stro. De smakelijke Brotzeit Helle brengt een slank alcoholpercentage van 4,9% op tafel en smaakt desnoods ook zonder tussendoortje goed.
Water, gerstemout , hop