De Pauwel Kwak van de Belgische brouwerij Bosteels werd voor het eerst gebrouwen in de jaren 80 en draagt de naam van een heel bijzondere brouwer uit de 18e eeuw. Pauwel Kwak heeft een speciaal bierglas uitgevonden: het Kwakglas heeft een bolvormige basis en een smal lichaam dat naar boven toe breder wordt. Door de ronding aan de onderkant kan hij niet zomaar op tafel worden geplaatst, maar moet hij in een houder worden geklemd of in de hand worden gehouden. Dit soort bierglazen werden voorheen vooral door koetsiers gebruikt. Ze konden hun bier toch niet neerleggen. Naast de grappige uitstraling scoort het glas ook met de optimale ontwikkeling van de aroma’s.
Het bier is echter belangrijker dan het glas en scoort bovendien op alle vlakken punten. Pauwel Kwak vloeit in een glanzende gouden ambertint in het glas. Het licht troebele bier heeft een levendige, fijn borrelende kooldioxide die het dikke, beige schuim doet dansen. Een delicaat kruidige geur van druiven, peren, mousserende witte wijn en zachte karamel stijgt op uit de romige schuimkraag met gemengde poriën. De initiële smaak onthult een middelzwaar bier met complexe, gelaagde smaken. De mout begint en streelt het gehemelte met volle tonen van gebrande mout, romige karamel en bruine suiker. Geleidelijk wordt een smaakstructuur opgebouwd: de zoete moutbody wordt aangevuld met fruitige tonen van donker fruit, rozijnen en rijp steenfruit. De alcohol manifesteert zich alleen in de vorm van een verwarmend gevoel dat zich van de tong naar de maag verspreidt.
Water, gerstemout , hop, gist