De moeder aller tripels: zo noemen kenners de tripel van brouwerij Westmalle. Het is één van de meest populaire Belgische bieren ter wereld en een veel geïmiteerd model voor internationale Tripel-creaties.
De term tripel beschrijft dat voor de productie van zo’n bier ongeveer drie keer zoveel grondstoffen nodig zijn als voor een conventioneel bier. Het recept voor deze light bierspecialiteit is gebaseerd op het originele recept uit 1934 en slechts één keer gewijzigd. Het grote succes van hun bier bewijst dat de brouwers gelijk hebben.
Westmalles Tripel vloeit in een heldere, glanzende goudtint in het glas. De complexe aroma’s komen het beste tot uiting in een bolvormige schaal bij een drinktemperatuur van acht tot veertien graden. Om een helder, ongetroebeld bier te drinken raden de brouwers aan om het bier minimaal een week rechtop te bewaren alvorens het te drinken. Dit betekent dat de gist zich op de bodem van de fles nestelt en niet in het glas terechtkomt als je het schenkt. Fijnproevers drinken het slokje gist nadat ze van hun bier hebben genoten. Een romig, licht getint schuim kroont het amberkleurige bier en verspreidt een heerlijke geur van rijpe bananen gecombineerd met een fijne hoptoon. De initiële smaak presenteert een volumineus bier met een elegante complexiteit en een romig mondgevoel. Een verscheidenheid aan smaaknuances is slim met elkaar verweven; een delicate bittere toon complementeert het zware, zoete fruit. De afdronk is heerlijk droog en blijft lang op de tong liggen.
De Trappistentripel van Westmalle is niet voor niets een van de meest succesvolle Belgische bieren ooit. Het is elegant, complex, vol en ongelooflijk drinkbaar.
Water, gerstemout , hop, gist