Dubbel is een klassieke Belgische bierstijl die zijn oorsprong vindt in de kloosters van het land. De fijne bierspecialiteit wordt meestal gemaakt van een combinatie van mout, hop, gist en water en heeft een hoger alcoholgehalte vergeleken met andere brouwsels. De naam "Dubbel" komt van het Nederlandse woord voor "dubbel" en verwijst naar een verdubbeling van de conventionele hoeveelheid grondstoffen en de toename van het aantal toeren. De klassieker heeft een medium tot sterke body, een uitgesproken aroma en een complexe smaak. Het spectrum van Dubbel strekt zich uit van fruittonen tot gekonfijte en chocolade- tot moutaroma’s. De krachtige zoetheid van het bier gaat vaak gepaard met een milde bitterheid. Door hun intensiteit zijn creaties uit deze categorie ideaal als aperitief of als begeleider van een feestelijke maaltijd. Omdat het voor de Belgen niet sterk genoeg kan zijn, is er naast de Dubbel ook de Triple en de Quadrupel .
Een gevestigde waarde in de Belgische bierscene is de trappistenbrouwerij La Trappe. Hun repertoire omvat een fijne Dubbel die maar liefst 7,0% alcohol oproept en een donkere symfonie van gebrande mout, karamel, dadels, honing en gedroogd fruit in het glas. De bekroonde delicatesse is één van de populairste bieren van La Trappe en is absoluut het proberen waard.
Water, gerstemout , glucosestroop, hop en gist