Vul hier je e-mailadres in om eenmalig op de hoogte te worden gehouden zodra het artikel weer beschikbaar is.
Bramenstruiken hebben geen goede reputatie, vooral niet in de tuinwereld. Als er niets aan wordt gedaan, groeien ze zo snel als de wind en verspreiden ze zich met dikke, uitgestrekte takken door de tuin. Het is niet voldoende om de armen, die bedekt zijn met indrukwekkende doornen, in te korten.Om de groei te stoppen moet de hele wortel worden uitgegraven, anders schieten er snel nieuwe scheuten uit de grond. Het grote voordeel van bramen is echter ook duidelijk: in goede jaren voorzien ze ons de hele zomer en tot in de herfst van sappig, diepzwart fruit.
Bramen zijn er in verschillende soorten, waarvan de meeste heerlijk zijn. Je kunt ze rechtstreeks uit de struik eten (let op met wilde planten: om te voorkomen dat je een vossenlintworm krijgt, eet je alleen fruit dat je op borsthoogte of hoger plukt!), je kunt er hemelse taarten mee bakken, extreem gezond sap uitpersen ervan, zoet en gebruik het om hartige gerechten te verfijnen of er fijne jam mee te bereiden.
Brouwerij Cantillon heeft onlangs een lijn jams uitgebracht. De Lambiek Bramenjam combineert de aardse zoetheid van de bes met de elegante zuurgraad van het Lambiekbier en creëert zo een onvergelijkbaar genot. Perfect voor brood, brioche, saladedressings of taarten!
Bramen gemacereerd in Gueuzerie Tilquin Lambiek
Suiker