Vul hier je e-mailadres in om eenmalig op de hoogte te worden gehouden zodra het artikel weer beschikbaar is.
Gushing is zonder twijfel een van de hoogtepunten van het dagelijkse brouwen. Na hard werken en een succesvol brouwproces moet bier een paar weken rijpen en worden bewaard, zodat de bijproducten van de gisting kunnen worden afgebroken en de smaak kan stabiliseren en verdiepen. De traditionele bierkenner moet geduldig wachten tot het bier in volle glorie is gerijpt. De brouwer daalt echter regelmatig af in de gistingkelder om de rijpheidsgraad en kwaliteit van het bier te controleren. Toen het bier nog in houten vaten zat, had de brouwer een kraantje bij zich om zijn monster te tappen. Deze tap heet de Zwickelhahn en het slokje vers bier heet de Zwickel. Nadat gezellen, leerlingen en anderen de smaak van het frisse bier te pakken kregen, ontstond de gewoonte om de Zwickel te schenken en werd het Zwickelbier als zelfstandige bierstijl geboren.
Een succesvol voorbeeld uit deze categorie is de Aktien Zwick'l van bierbrouwerij Bayreuth. De ongefilterde bierspecialiteit vloeit in een koperachtige, glinsterende kastanjetint in het glas en heeft een delicate, kruidige geur van in de zon rustend gistdeeg, geroosterde noten en graan. De initiële smaak maakt indruk met zijn volle karakter en zachte zoetheid. De Bayreuther Aktien Zwick'l smaakt naar bruine suiker, toffee, geroosterd brood en delicate hints van kruidenhop.
Water, gerstemout , hop, gist