Vul hier je e-mailadres in om eenmalig op de hoogte te worden gehouden zodra het artikel weer beschikbaar is.
Sommige brouwers hebben veel moeite gestoken in hun White Vintage-champagne. Eerst ontmoetten de teams van Freigeist Bierkultur , Bayerischer Bahnhof en Schneeeule elkaar in de Vormann Brouwerij in Hagen. Dat was in 2017. Met de gecombineerde brouwkracht werd een witbier van de tap gebrouwen. De fijne witheid werd verfijnd met melkzuurbacteriën en nog drie keer gefermenteerd in een lang en complex proces.
Voor de normale biergistfermentatie werd de sterke giststam Saccaromyces gebruikt. Vervolgens werd Brettanomyces-gist, die eveneens een intense smaak heeft, aan het brouwsel toegevoegd en liet het bier tweeënhalf jaar rijpen in houten vaten. Na deze uitgebreide opslag kwam een fijne champagnegist in beeld: het bier werd met deze gist in champagneflessen afgevuld en voor een nieuwe ronde vergist. Tenslotte werd de gist uit de hals van de fles verwijderd, net zoals bij voortreffelijke mousserende wijnen. Aan het einde van deze odyssee van een brouwproces komt de Vintage Champagne White 2017, een bier dat niet verfijnder kan zijn.
De fijne druppel vloeit in transparant, delicaat goud in het glas en draagt een kanten sluier van wit schuim op het tintelende lichaam. In de neus presenteert het complexe bier zich met elegante tonen van groene appels, vers gemaaid gras, natuurlijke yoghurt en kruidige gist. De initiële smaak volgt de olfactorische eerste indruk en onthult een lichtvoetig bier met tonen van diverse gisten, witte druiven en een vleugje hout.
Water, tarwemout , gerstemout , hop, gist