Voor zover wij weten heeft de Engelse uitdrukking ‘vijgenschotel’ drie verschillende betekenissen. Fig Dish was de naam van een band uit Chicago. De rockmuzikanten uit Chicago brachten in de jaren negentig twee albums uit voordat ze in de vergetelheid verdwenen en de individuele leden op zoek gingen naar nieuwe groepen. Als je de woorden vertaalt, betekenen ze zoiets als gerecht met vijgen. Ik denk meteen aan crostini met gestoofde vijgen, tijm en geitenkaas, taartjes met fruit en beboterd brood met de lekkerste vijgenjam. Sinds kort is er ook een bier dat deze naam draagt.
Fig Dish is een gose van Freigeist Bierkultur die is verfijnd met vijgensap. De specialiteit wordt verkocht in champagneflessen en heeft meer gemeen met de voortreffelijke mousserende wijn dan je zou verwachten. De koperkleurige schoonheid van Freigeist Bierkultur borrelt op als Prosecco of mousserende wijn wanneer het in het glas wordt gegoten en tintelt heerlijk op de tong. Het sprankelende kooldioxide geeft de drank een pittige frisheid en is te danken aan de Méthode Champenoise: nadat het brouwproces en de rijping zijn voltooid, wordt het bier gemengd met een mengsel van gist en suiker en gebotteld. Op deze manier blijft het brouwsel gisten en ontstaat er een luxueuze tinteling. Qua smaak draait het bij de Gose helemaal om de vijg, die prachtig harmonieert met de natuurlijke zuurgraad van de stijl.
Ongebruikelijk!
Water, tarwemout , gerstemout , hop, gist, vijgensap