Fermentatie is een fundamenteel onderdeel van het bierproductieproces. De belangrijkste speler bij de fermentatie is de gist, die de suiker in de mout omzet in alcohol en kooldioxide. In de regel wordt het fermentatieproces in twee stappen uitgevoerd. Bij de hoofdgisting doet de gist zijn werk en zorgt voor het alcoholgehalte van het bier. Tijdens de nagisting wordt de resterende moutsuiker verwerkt en zorgt er dankzij de vorming van kooldioxide voor dat het bier uiteindelijk mooi gaat borrelen.
Voor hun nieuwste samenwerking hebben de brouwerijen Freigeist Bierkultur, Schneeeule en Bayerischer Bahnhof het fermentatieproces centraal gesteld in hun werk en een bier gecreëerd dat driemaal werd gefermenteerd. De huidfermentatie werd aangestuurd door conventionele biergist, terwijl de tweede gisting in houten vaten twee heel bijzondere hoofdrolspelers in het spel bracht: samen met melkzuurbacteriën en de Brettanomyces-cultuur werd het brouwsel maar liefst zes jaar bewaard. En de finishing touch was de gisting op fles met een speciale gist.
Aan het einde van dit ongelooflijk tijdrovende proces is er een Berliner Weisse met een sterk karakter die schittert met een fris, schoon en complex aroma. Zachte, lichte korrel ontmoet kruidige en funky gist, vanillehouttonen en frisse, fruitige zuurgraad - een verfijnd, diep bier dat in alle rust wil genieten en zelfs geoefende smaakpapillen zal uitdagen.
Water, tarwemout, gerstemout , hop, gist