Vul hier je e-mailadres in om eenmalig op de hoogte te worden gehouden zodra het artikel weer beschikbaar is.
De onbetwiste favoriete bierstijl van Keulen is Kölsch. Het klassieke bier is vernoemd naar zijn geboortestad, wordt daar in elke pub geserveerd en is tot ver buiten de grenzen van Keulen bekend. Maar dat was niet altijd zo!
Voordat de briljante, kristalheldere gefilterde Kölsch de harten van de inwoners van Keulen kon veroveren, was er Wiess. Deze voorloper van het huidige Kölsch is een ongefilterde variant ervan en wordt beschouwd als de voorvader van het Keulse bier. Het filteren van bier is een techniek die pas na de Industriële Revolutie opkwam. Door het ontbreken van de noodzakelijke filtersystemen dronken mensen voorheen natuurlijk troebele brouwsels, waaronder Wiess. Tegenwoordig keren veel brouwers terug naar hun roots en laten ze oude biertradities nieuw leven inblazen: ze zijn trots op de eeuwenoude biercultuur en brengen de kennis in praktijk die van generatie op generatie is doorgegeven. De Wiess maakt deel uit van de Keulse biergeschiedenis en verschijnt de laatste tijd in het assortiment van steeds meer klassieke Kölsch brouwerijen.
Het monster van Gaffel vloeit in een heerlijk troebel korrelgoud het glas in en wordt bekroond met een aanzienlijke hoeveelheid puur wit schuim. Een potpourri van vers gebakken brood, zongerijpt graan, kruidige gist, citroenschil en bloemige hop karakteriseert de geur en smaak. Het zijdezachte mondgevoel, de frisse frisheid en het sprankelende kooldioxide ronden het biergenot perfect af.
Water, gerstemout , hop, gist