Vul hier je e-mailadres in om eenmalig op de hoogte te worden gehouden zodra het artikel weer beschikbaar is.
Steinbier is een manier van bier maken die al lang in de vergetelheid is geraakt. Vroeger waren de brouwpannen niet van roestvrij staal of koper maar van hout, waardoor het beslag daarin niet rechtstreeks boven het vuur verwarmd kon worden. Met behulp van hete stenen werd de nodige warmte aan het brouwsel toegevoegd. Granieten stenen werden in een speciaal ontworpen mandje in een vuur verhit en vervolgens aan het wort toegevoegd. Bij dit proces brengen de stenen het brouwsel aan de kook en karameliseren delen van de moutsuiker. De gemoute karamel blijft aan de stenen plakken en wordt in een latere stap van het proces opnieuw gebruikt. Na de hoofdgisting wordt het jonge bier in het gistingsvat gegoten en ondergaat het samen met de stenen een nagisting. De gekarameliseerde suiker op de stenen voedt de gist en geeft het bier bovendien een heerlijke smaak.
Brouwerij Leikeim is een van de weinige brouwerijen die nog steeds bier brouwt volgens dit traditionele proces. Het Steinbier van Leikeim is een moutgerichte bierspecialiteit met een stevig alcoholpercentage van 5,8% en een vol, aromatisch karakter.
Het Steinbier vloeit in een natuurlijk troebel koperrood het glas in en is versierd met een kleine sluier van beige schuim. De geur en smaak onthullen een prachtige verscheidenheid aan mouten met aroma's van delicaat smeltende karamel, boterachtige brioche en rijp steenfruit. De hop draagt bij aan een fijne kruidige toets en een subtiele bloemigheid.
Geslaagd!
Water, gerstemout , hop, gist