Een bezoek aan een bierkelder is een ervaring die net zo goed bij de Frankische levensstijl hoort als het zondagse braadstuk in de herberg, de dumpling bij Schäuferla en de vers gevangen karpers in alle maanden die een “r” bevatten. Zodra de temperaturen warmer worden en de zon uit de hemel schijnt, trekken de Franken en hun hele families naar de dichtstbijzijnde kelder om in de schaduw van machtige kastanje- of lindebomen te genieten van zelfgemaakte snacks en vers getapt bier. Je spreekt af met vrienden en kennissen in de kelder, viert er verjaardagen, jubilea en andere gelegenheden, drinkt er je afterworkbier en de vaste gasten gaan in het voorjaar en de zomer vaak naar buiten op de bierbanken. De perfecte begeleider van braadworsten, Ziebeleskäs, pruimenbaams, worst met muziek en lekker steenovenbrood is Kellerbier.
Omdat niet iedereen regelmatig van een bierkelderbezoek kan genieten, bottelen veel Frankische brouwerijen hun kelderbier. Dat is ook het geval bij brouwerij Leikeim uit Altenkunstadt: hun natuurlijke kelderbier is gebaseerd op de traditionele stijl en maakt indruk door zijn drinkbare karakter.
De koper-goud specialiteit wordt bekroond met een indrukwekkende hoeveelheid schuim en vertoont een fijne gisttroebelheid. De honingzoete, delicaat fruitige geur wordt gevolgd door een moutige smaak met karamel- en strotonen, die wordt onderbroken door bloemige hop, een subtiele bitterheid en een zachte zuurheid.
Water, gerstemout , hop, gist