Vroeger werd de mout op beukenhout geëest en bestond er nauwelijks ander bier dan donker, rokerig bier. Met de technische vooruitgang kwamen er meer mogelijkheden om op andere manieren mout te produceren en werd het duister vergeten. Alleen niet in Franken. Donker bier is vandaag de dag nog steeds een absolute must in Franken en is een van de favorieten van veel bierliefhebbers. De meeste brouwerijen verkopen de bierspecialiteit en hebben ook enkele culinaire lekkernijen in de aanbieding die daar perfect bij passen.
Brouwerij Trunk uit Vierzeiten Heiligen bij Bad Staffelstein is daarop geen uitzondering: de noodhulp Export Dunkel is een van de bekendste bieren in het assortiment en in de eigen biertuin of brouwerij van de brouwerij kunt u genieten van huisgemaakte Frankische delicatessen. Met of zonder begeleiding is haar donker een absoluut genot.
De klassieker presenteert zich in een roestrood glinsterend kastanjebruin in het glas en wordt bekroond met een royale hoeveelheid ivoorkleurig schuim. Het 5,1% sterke bier is dankzij filtratie vrijwel helder en ruikt bij het schenken heerlijk naar ovenverse broodkorst, zongerijpt graan, gebrande mout en bruine suiker. Een vleugje sappige appel en pittige drop ronden de reuk eerste indruk af en leiden je naar een aangenaam drankje. De Fourteen Holy Helper Drink smaakt fijn gebrand, sterk moutig, heerlijk nootachtig en licht chocoladeachtig. De bitterheid van een goede espresso rondt de smaakbeleving af.
Water, gerstemout , hop, gist