Vul hier je e-mailadres in om eenmalig op de hoogte te worden gehouden zodra het artikel weer beschikbaar is.
De klimaatverandering is al lang geleden in Duitsland gearriveerd en heeft zeer uiteenlopende veranderingen tot gevolg. Terwijl sommige delen van het land naar verwachting een groter risico lopen op overstromingen en hoogwater, hebben andere regio’s te kampen met extreme droogte en lange perioden waarin geen enkele druppel regen valt. In de zomer stijgen de temperaturen tot duizelingwekkende hoogten en is de algemene weersituatie onvoorspelbaarder geworden. De landbouw is een van de beroepsgroepen die enorm door deze verandering wordt getroffen. Veel plantensoorten die de afgelopen decennia goede opbrengsten hebben opgeleverd, lijden onder de klimatologische omstandigheden. Hop en graan behoren ook tot de probleemgevallen: droogtestress en ziekten zoals echte meeldauw of graanroest resulteren in slechte oogsten en baren zowel boeren als brouwerijen zorgen. Omdat zorgen alleen zelden tot positieve veranderingen leiden, hebben de hopexperts van BarthHaas in Neurenberg zich met de zaak bezig gehouden. Samen met de Society for Hop Research willen ze nieuwe, hitte- en droogtebestendige rassen veredelen.
De eerste oogst is inmiddels geoogst en in onze eigen brouwerij verwerkt tot een proefbier. Nadat dit behoorlijk positief bleek te zijn, werd de gloednieuwe hopvariëteit doorgegeven aan brouwerij Rittmayer, die er een nieuwe editie van het populaire Hellen van maakte.
De creatie heet Beer for Future en brengt een drinkbare balans van zachte mout en geelfruitige hop in het glas.
Water, gerstemout , hop