Het hoofd van brouwerij Rittmayer uit Hallerndorf heeft een voorkeur die helemaal niet past bij het Frankisch geïnspireerde aanbod van zijn brouwerij: hij drinkt graag zo nu en dan een Kölsch. Als echte Franken is deze bekentenis behoorlijk moedig, maar we vergeven hem deze eigenaardigheid. Zoals we allemaal weten, kun je niets aan je smaak doen. De meesterbrouwer heeft onlangs zijn lang gekoesterde droom waargemaakt en zijn eigen versie van de Keulse klassieker op de markt gebracht. Omdat Kölsch een regionaal beschermde term is en bier pas officieel een Kölsch is als het geproduceerd is in een geregistreerde brouwerij in Keulen of directe omgeving, mag zijn brouwsel zichzelf niet zo noemen. Het bier van Rittmayer is gebaseerd op Kölsch en wordt gebrouwen met speltmout, kortom heet het gewoon speltbier.
Het speltbier is een strikt gelimiteerd brouwsel van hoge gisting dat in een glanzend, kristalhelder goud de Kölsch bar in vloeit en is versierd met een prachtige ivoren kroon. Het brouwstuk heeft het rechtlijnige karakter van een Kölsch en combineert de klassieke balans van fruitige en grasachtige hop en de kruidige zuurheid met een robuuste toets van spelt.
Geen officiële Kölsch, maar wel een geslaagde interpretatie van een enthousiaste fan.
Water, gerstemout, speltmout , hop