Rotbier is een specialiteit die in verschillende regio’s wordt gebrouwen. De twee hoofdsteden van rood bier zijn Roeselare in België en Neurenberg in Duitsland. Terwijl de gelijknamige rode kleur van het Belgische rode bier voortkomt uit de rijping in houten vaten en de smaak van deze bieren zowel fruitige als zure ondertonen heeft, ontleent de Frankische versie zijn sterke kopertoon aan speciale gerstemout en bestaat de smaak uit een rijkdom aan graan noten. Bijna 200 jaar voordat de Beierse Zuiverheidswet werd aangenomen, werd in Neurenberg een wet aangenomen die verplichtte uitsluitend met gerst te brouwen, en in de Middeleeuwen kozen veel brouwerijen voor een regionale moutsoort met een fijne rode glans.
Neuhaus an der Pegnitz ligt op iets minder dan een uur rijden ten noordoosten van Neurenberg. Dit kleine marktstadje heeft momenteel ongeveer 3.000 inwoners en een brouwerij vernoemd naar het Veldensteiner Woud. Veldensteiner heeft een breed assortiment Beierse en Frankische bierklassiekers, waaronder een op Neurenberg geïnspireerd rood bier. Dankzij geselecteerde speciale mouten komt deze variant in een glinsterend robijnrood koper-goud en scoort met een vol, robuust karakter en een scala aan moutige smaken.
Het Veldensteiner rode bier heeft al talloze internationale onderscheidingen ontvangen en is ook buiten de regio Neurenberg erg populair. Probeer het zeker!
Water, gerstemout , hop, gist