Het stokpaardje van Brouwerij De Molen uit het Nederlandse Bodegraven is de combinatie van zogenaamd tegenstrijdige ideeën. Dit concept omvat zowel het huwelijk van grondstoffen die op het eerste gezicht niet bij elkaar passen, als het creatieve werk met Oxymora en de symbiose van bierstijlen die zich, volgens conventionele normen, aan de tegenovergestelde uiteinden van het spectrum bevinden. Die laatste uitdaging is het team aangegaan met hun Sud Op & Top: The Pale Ale is bedoeld om de kloof tussen Lager en India Pale Ale te overbruggen en beide werelden op een smaakvolle manier te combineren.
Lagerbieren kenmerken zich door hun fijne mildheid en balans. Ze zijn niet bijzonder hoppig en ook niet erg moutig, maar zorgen voor balans in plaats van extreem. De IPA daarentegen speelt met uitersten en zoekt graag de grenzen op van wat mogelijk is. Klassieke IPA’s hebben de neiging zich op de hop te concentreren en deze in al hun facetten te presenteren, terwijl de mout meestal op de achtergrond komt te staan. Met Op & Top proberen de brouwers van De Molen het beste van deze twee stijlen naar boven te halen en te combineren. Hun knutselwerk leidde tot een pale ale dat een harmonie van zachte moutcomponenten, citrusfrisse hop en kruidige tonen in het glas brengt.
De gulden middenweg tussen pils en IPA.
Water, gerstemout , hop, gist