De recepten voor bieren komen in de regel van meesterbrouwers. Tegenwoordig zijn er soms samenwerkingen met thuisbrouwers die hun ideeën en formules aanleveren. In het geval van Holzkirchner Gold komt het recept van een priester. Alois Daisenberger ontwikkelde in de jaren twintig de grondstoffensamenstelling voor dit brouwsel. Alois was priester en droomde ervan zijn eigen boerderij te runnen. Toen hij predikant van de gemeenschap van Reichersbeuern werd, werd deze droom werkelijkheid: naast de religieuze zorg voor zijn schapen waren er ook echte schapen om voor te zorgen. In de pastorie van Reichersbeuern bevond zich een boerderij, die Alois graag overnam. En omdat Alois een man was met veel talenten, richtte hij samen met twee anderen ook de coöperatieve brouwerij in Holzkirchen op.
De Holzkirchner Oberbräu behoort momenteel tot de kasteelbrouwerij Kaltenberg en Alois Erbe wordt geëerd met de Holzkirchner Gold, die nog steeds volgens zijn recept wordt gebrouwen.
Trouw aan zijn naam vloeit de Holzkirchner Gold in het glas in de kleur van vloeibare zonneschijn en draagt een prachtige kroon van stevig schuim op het kristalheldere lichaam. In de neus is het bier moutig en nodigt uit tot proeven met karameltonen. De smaak bestaat uit zoete granen, sterke kruiden, citrushop en een matige bitterheid.
Water, gerstemout , hopextract