Vul hier je e-mailadres in om eenmalig op de hoogte te worden gehouden zodra het artikel weer beschikbaar is.
De traditie van het thuisbrouwen is een Frankische uitvinding. Vroeger konden boeren hun gerst afgeven aan een brouwerij die ze vertrouwden en in ruil daarvoor kregen ze vers, niet-gerijpt bier gemaakt van hun graan. Hierdoor hoefden de boeren geen eigen bier te brouwen, bespaarden ze belasting op de aankoop van bier en had de brouwerij meer ruimte in de gistkelder voor andere bieren. Het bier van de thuisbrouwer was in de regel een vrij grof, pretentieloos pilsje dat na voltooiing van het brouwproces rechtstreeks bij de boeren kon worden opgehaald. Ze brachten hun eigen vaten mee en het jonge bier werd er rechtstreeks in getapt en door de boeren opgeslagen in hun eigen kelders. Tegenwoordig bestaat dit gebruik nauwelijks meer, maar sommige brouwerijen herinneren ons met hun eigen huisgebrouwen bier aan de goede oude tijd.
Eén van deze ambachtelijke brouwerijen is bijvoorbeeld brouwerij Trunk. Je thuisbrouwer Hell is niet meer vers op vat te halen, maar uit de fles smaakt hij ook heerlijk.
Het bier vloeit glanzend goudkleurig het glas in en is versierd met een vrij stabiele kroon van schuim met gemiddelde poriën. Een milde geur van rijp graan vult je neus en wekt je dorst naar bier. De eerste drank is fijn sprankelend en levert een zachte zoetheid op die smaakt naar kruidige boshoning en onrijpe hazelnoten. Een delicaat gehopte afdronk bekroont het biergenot.
Water, gerstemout , hop, gist