Vul hier je e-mailadres in om eenmalig op de hoogte te worden gehouden zodra het artikel weer beschikbaar is.
Bierstijl: Saison
De Belgische bierstijl Saison stamt uit een tijd waarin brouwen in de zomer niet mogelijk was en de landbouw in de winter stil lag. Tussen mei en oktober was het te warm om te brouwen vanwege een gebrek aan koelfaciliteiten en tussen november en maart kon de grond niet bewerkt worden vanwege vorst en slecht weer. Vindingrijke boeren maakten van de nood een deugd: om in de winter wat geld te verdienen en hun seizoensarbeiders in dienst te nemen, begonnen ze bier te brouwen. Met gerst en andere granen uit eigen teelt werd het fijnste gerstensap geproduceerd, dat tot ver in de zomer kon worden gebruikt voor onze eigen behoeften en die van onze buren.
Tegenwoordig zijn er weinig boeren die seizoensbrouwers zijn, maar de bierstijl heeft standgehouden. Tegenwoordig wordt Saison niet meer alleen in België gebrouwen; ambachtelijke brouwers van over de hele wereld zijn er dol op en maken hun eigen interpretaties van de klassieker.
Uit Flügge komt een versie met regionale gerst- en roggemout. De brouwerij uit Frankfurt maakt een 5,5% sterke Saison die scoort met een heldere goudtint, droog karakter en fruitige smaak. Hoewel de brouwerij een eigen recept ontwikkelde, komt Yann aardig in de buurt van het Belgische origineel. Prima!
Water, gerstemout , roggemout , hop, gist