Vul hier je e-mailadres in om eenmalig op de hoogte te worden gehouden zodra het artikel weer beschikbaar is.
Terwijl bier lange tijd uitsluitend volgens een bepaald stramien werd gebrouwen, gebotteld en verkocht, nemen brouwers tegenwoordig meer tijd voor hun creaties. De brouwstukken worden koud gehopt, gemengd met oudere of jongere brouwsels, bewaard op fruit of andere smaken of op vat gerijpt.
Door vatrijping wordt een bier niet alleen bewaard, het verdiept ook zijn eigen aroma en vult dit aan met componenten uit het hout. Vaak worden vaten gebruikt die voorheen een intense vloeistof bevatten. Wijn, bijvoorbeeld rum, whisky, bourbon, sherry of iets dergelijks. Ook de houtsoort en de bewaartijd hebben invloed op de samenstelling van het brouwsel. Tijdens het vatrijpingsproces fungeert het hout als een natuurlijk zuurstoffilter en leidt het tot verdere gisting van het bier. Hierdoor ontstaat een variatie aan aroma’s en smaken.
De Bambergse brouwerij Blech.Brut is een liefhebber van de smaak van hout en gebruikt dit graag om hun toch al verfijnde brouwsels te verfijnen. Om de infiltratie van buitenlandse smaken zo laag mogelijk te houden, bottelden ze hun Dortmund-export niet in vaten, maar bewaarden ze deze op stukken eikenhout. Het hout van Amerikaans eikenhout geeft het bier een zachte toon die goed samengaat met mout, grasachtige hop en delicaat citrusfruit. De brouwers hebben op een elegante manier gekozen om het karakter van hun bier te veranderen.
Water, gerstemout , hop, gist, houtsnippers