Vul hier je e-mailadres in om eenmalig op de hoogte te worden gehouden zodra het artikel weer beschikbaar is.
Blaaswier is een zeewier dat de meesten van ons al eerder hebben gezien: Als je op het strand aan de Noord- en Oostzee loopt, stuit je vaak op koraalachtige algenbundels met dikke belletjes aan hun vertakte armen. Kinderen vinden het heerlijk om de luchtkussens tussen hun vingers te laten knallen. De belletjes bevatten een gasmengsel dat ervoor zorgt dat de algen die in het ondiepe water van de brandingszone groeien, drijven. Het zeewier kan voor allerlei doeleinden worden gebruikt: de algen worden gebruikt als veevoer, verwerkt tot kunstmest, cosmetica of medicijnen en gebruikt in de geneeskunde.
Maar je kunt er ook bier van maken.
Als je wantrouwig bent tegenover algen in bier, probeer dan zeker hamolie. De Zweedse brouwerij Smögenbryggar’n heeft een fijne pils gemaakt die naast de gebruikelijke verdachten ook blaaswier bevat, maar daar niet naar smaakt. Het brouwstuk werd op smaak gebracht met de hopsoorten Ella, Mozaïek en Nelson Sauvin en brengt naast een elegante fruitigheid ook een frisse bitterheid in het glas. Zachte mout, sappig fruit en een vleugje kruiden zorgen samen voor een mild, verfrissend bier met een alcoholgehalte van 5,2% en een bijzonder ingrediënt dat qua smaak slechts een subtiele aardsheid heeft.
Blaaswier of niet, hamolie smaakt ons best lekker.
Water, gerstemout , hop, algen, gist